Make your own free website on Tripod.com


RISALAH MINGGUAN
Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun
Kemaskini setiap SELASA

MINGGU 26    :    31 - 6 DISEMBER 1999

Menu Utama
Rencana Pengarang
 • PERJUANGAN MASIH PANJANG

  KALAH ATAU menang, Anwar masih dianggap wira dan orang yang teraniaya. Minda rakyat sudah dipersiapkan untuk menerima apa saja keputusan mahkamah. Mereka mendengar, membaca dan menonton apa yang berlaku, tetapi majoriti rakyat tidak peduli lagi dengan apa yang terhidang di hadapan mereka.

  Sudah sekian lama rakyat memendam rasa. Mereka melihat bagaimana segelintir tokoh-tokoh penguasa membahagikan khazanah kekayaan negara di kalangan kroni dan suku-sakat mereka sahaja. Majoriti rakyat tetap menderita. Mahathir pula nampak semakin angkuh, mementingkan pendapat dan pandangan peribadinya saja, asyik mengutamakan segelintir kecil golongan hartawan yang sedia kayaraya dan hidup penuh membazir.

  Apabila anak-anak Mahathir menjadi jutawan (malah billionaire) segera, rakyat tidak iri hati. Kalau mereka berjaya kerana titik peluh dan usaha keras mengutip kemewahan, persilakan. Sebagai anak Perdana Menteri, mereka juga berhak menikmati hasil dari apa yang mereka kerjakan. Begitu juga dengan kawan-kawan rapat Mahathir. Mereka berpeluang bemiaga, menawarkan kepakaran dan khidmat untuk memajukan negara.

  Selepas pilihan raya, rakyat masih nak lagi situa itu. Maka rakyat akan tahu apa yang dilakukannya. Ada dua kemungkinan semada dia akan berubah atau mungkin dia akan menjadi semakin 'zalim'.

  Apapun yang berlalu, perjuangan menegakkan Islam di Malaysia ini masih panjang, UMNO naknya tak jelas-jelas, oarang bukan Islam (Cina) makin sukar, lihat kenyataan DAP yang terbaru. Tetapi kita tak akan berputus asa.

Perhatian : Bagi bahagian di bawah, sila klik tajuk untuk mendapatkan artikal sepenuhnya

‘LAILAHA ILLALLAH’ sebagai cara hidup
Islam adalah nizam (sistem hidup) yang kamil (lengkap) dan syamil (menyeluruh). Islam terbina di atas asas yang kukuh. Islam terdiri daripada rukun-rukun yang besar hinggalah kepada cabang-cabang dan ranting-rantingnya yang kecil. Rukun, cabang dan ranting tertegak di atas asasnya dan saling perlu memerlu antara satu sama lain. Islam umpama pokok, bermula daripada biji benih, kemudian mengeluarkan akar dan pucuk. Seterusnya ia membesar dan membentuk batang, dahan, cabang, ranting dan dedaun hingga menjadi sebatang pokok yang rendang, tegak dan kukuh. Namun, setiap helai daun dihubungkan terus dengan akarnya.
Ukhuwwah Islamiayah - Pembinaan
Ukhuwwah fillah, rahsia suci Allah, dan sifat yang mengiringi keimanan terhadap-Nya. sudah tentu mempunyai nilai yang tinggi, "fadhilah" keutamaan, "ajr" pahala yang tidak sedikit bagi yang mengamalkannya. Ini Allah sediakan untuk mendorong kita "umat Islam", agar menghargai, mempraktikan dan memeliharanya.
"Seseorang menziarahi temannya di tempat lain, lalu Allah mengutus seorang Malaikat yang menunggu di tengah perjalanannya. Ketika ia sampai, Malaikat bertanya: "Nak jumpa siapa? Jawabnya: "Ingin jumpa dengan teman saya di tempat ini. Malaikat bertanya lagi: "Adakah kamu akan mendapatkan sesuatu darinya? Jawabnya: "tidak, tetapi saya mencintainya kerana Allah. Malaikat berkata: "Aku diutus Allah kepadamu untuk memberitahukan, bahawa Allah mencintaimu seperti kamu mencintai saudaramu".
Masih dalam pembinaan
lembik jugak buat Homepage ni
HARAP MAAF MASIH DALAM PEMBINAAN

MENARIK
DI DALAM


Sila Klik
Teknologi Maklumat - Kita Perlu Perubahan Minda
Sila Klik
Daie Mujahid
Sila Klik
SENGGUGUT Dalam Rawatan Moden, Tradisional dan Komplimentari Sila Klik
Pendidikan Anak-anak tanggungjawab bersama
Sila Klik
Isteri yang solehah - Tidak cerewet
Sila Klik
6 Pegangan

Sorry, your browser doesn't support Java. Ketua Pemuda
1995 - 2001


ARKID SHOUTUS

Di bawah ini adalah artikal terpilih daripada keluaran lalu untuk tatapan pengunjung yang ter- tinggal kunjungan.

PETIKAN PILIHAN


PERHATIAN
Kami memberi ruang dalam Risalah Shoutus Syabab ini kepada pembaca untuk menyumbang samada berbentuk artikal, renungan atau muhasab. Semua bahan boleh di emailkan kepada kami.
E-mailWebmaster Tok Ayah : 
TokAyah@hotmail.com
E-mail kepada DPPKD :
dppkd@hotmail.com


TEGURAN DAN PANDANGAN ANDA
Assalamualaikum wm. wbt. Memandangkan Homepage ini baru dibina dengan pelbagai kelemahan
diharap anda boleh memberi sedikit teguran di bawah dalam BUKU PELAWAT....Insya-Allah 

BUKU PELAWAT
Memberi Komen atau teguran anda pada Buku Pelawat
Melihat komen atau teguran pengunjung pada Buku Pelawat

 

BILANGAN PELAWAT
Jumlah Pelawat yang Memasuki Halaman ini ialah


semenjak 13 Mac 1999 lalu.

HOMEPAGE DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN DUNGUN
ini dikendalikan oleh Lajnah Penerangan dan Dakwah.
Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun (DPPKD).

PERHATIAN:
PANDANGAN DALAM HOMEPAGE INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP DPPKD
Andajuga dialu-alukan untuk menghantar sebarang maklumat ke halaman ini
E-mel:dppkd@hotmail.com