DPPKD Homepage
Oleh : Tok AyahPENGGUNAAN <br> DAN <p> (PERENGGAM)

Untuk membina sesuatu Web kita tidak perlu belajar banyak perkara.

Ada beberapa perkara tentang bahasa HTML yang perlu diketahui dan bahasa ini agak mudah dipelajar. Anda akan berasa lebih jika anda pernah belajar "programing".

Bahagian ini, kita akan mempelajari bagaimana sesuatu perenggam dibina. Jika kita menggunakan word prossesing biasa kita hanya memerlukan menekankan "ENTER" tetapi bagi HTML kita menggunakan beberapa sinteks iaitu.

Bila kita menaip dalam Word prossessing biasanya kita guna "Enter" jika kita tamatkan satu perenggan. Tetapi dalam membina halaman Web penggunaan "Enter" tidak akan memberi sebarang kesan.

Untuk ke barisan lain, dalam penulisan halaman Web kita gunakan "<br>"; manakala untuk perenggam seterusnya kita gunakan pula "<p>"

Baik kita cuba untuk menulis beberapa perkara menggunakan <br>,<p> untuk melihat perbezaannya.

Contoh :

Pas adalah satu-satunya parti yang berwardahkan Islam

Dasar perjuangan Islam ini yang membawa kepada prinsip dan pengangan pengikutnya yang beramal mengikut lunas- lunas yang telah ditetapkan berdasrkan Al-Quran Sunnah.
Kepimpinannya juga berasaskan permesyuaratan dimana keputusan syura merupakan keputusan utama bukannya mengikut telunjuk mana- mana pemimpin yang berkuasa seprti UMNO

Anda Nampak perbezaannya

Tekan butan ini untuk salin semua ayat di atas ke tetingkap di bawah

atau anda boleh menaip apa-apa yang disukai sendiri.

Muka Berikutnya