Make your own free website on Tripod.com
BERITA HAIRAN CUBA BOHONG LAGI !

Gambar yang baru adalah 'super ekspose'.

Gambar ini adalah TIPU ! Pembuktiannya akan ditunjukkan. Anda adalah dinasihatkan mengambil dgambar tersebut daripada halaman BERITA HARIAN ONLINE. Kemuadia gunakan komputer beresolosi tinggi (setting dinasihatkan adalah 1028 X 768 pixels). Gunakan program seperti Photoshop, Corel Photopaint dll, besarkan gambar tersebut 1600 %. Kemuadian kaji apa yang saya nyatakan di bawah ini :-

 1. Lihat gambar asal dalam berita harian dahulu dan bandingkan dengan yang sekarang. Memang sah ada kelainan.
 2. Muka orang yang dikatakan bukan Mahathir itu kerutu (ada bintik-bintik), tetapi bahagian dahinya licin (putih tanpa sebarang bintik hitam/coklat). ini bermakna gambar ini telah diedit dengan menggunakan 'brush'.
 3. Hadapan hidung telah digunakan "sprail" atau "eyedropper" supaya hidung besar Mahathir tidak kelihatan.
 4. Atas bahu kiri, terdapat satu kesan "blur tool' yang digunakan tak teliti menyebabkan nampak jelas kesilapan tersbut. Mana boleh orang yang hadapan dengannya seorang perempuan bertudung ada sedikit biru, tetapi tiada kelihatan kepala, kerana sebelah kanan dah ada perempuan bertudung putih.
 5. baju cuba dikelabukan sedikit dengan menggunakan "blur" dan nampak jelas jika zoom 1600 %.
 6. Orang ini dibotakkan sedikit juga menggunakan teknik "drop blur tool".
 7. terdapat teknik super ekspose untuk menambahkan rambut.

   #ps : Jika ada masa saya boleh edit gambar tersebut menjadi Ayah Chik (MB Terengganu - Hj Hadi) yang tak pakai kupiah. Mungkin saudara belum lihat bagaimana Ust. Hadi tak pakai kupiah dengan ubannya. Mungkin pihak bernama bolwh beli gambar ini. Alasan yang diberi masa singkat itu sebenarnya menjeratnya kerana kerja yang tak teliti.

   TOK AYAH